Na zaproszenie Primatora Kysuckego Novego Mesta, partnerskiego dla Gogolina miasta na Słowacji, w sobotę 24.09 grupa pań z Gogolina-Karłubca wzięła udział w dorocznym kulinarnym konkursie „Najlepší guláš Kysuckého Nového Mesta“.
Impreza ta zgromadziła tłumy mieszkańców miasta, którzy od wczesnych godzin porannych przyglądali się 16 zespołom przygotowującym tę bardzo znaną w tamtym rejonie potrawę.
Poszczególne 4-5 osobowe zespoły przy użyciu zapomnianych już prawie harcerskich kociołków, zawieszonych nad rozpalonymi ogniskami gotowały gulasz o różnych, często bardzo wyszukanych smakach. Z kolei panie pod przewodnictwem Przewodniczącej Zarządu Dzielnicy Waltraudy Wicher serwowały mieszkańcom tradycyjny polski bigos.
W przygotowaniu technicznym i „dystrybucji“ tej potrawy gogolińskie panie dzielnie wspomagali Zastępca Burmistrza Krzysztof Długosz i naczelnik Wydziału Rozwoju Gospodarczego i Promocji Arnold Joszko. Mało znany w tamtych rejonach bigos, podawany z tradycyjnym świeżym chlebem z gogolińskiej piekarni i smalcem, zrobił na słowackim święcie prawdziwą furorę.
W trakcie imprezy, swój program artystyczny przedstawiały miejscowe zespoły folklorystyczne. Uwagę widzów przykuwały także bardzo widowiskowe pokazy sprawności służb medycznych a także pokazy wyszkolenia psów policyjnych. Prócz tego liczne konkurencje sprawnościowe dla dzieci i dorosłych. Umiejscowienie imprezy wśród licznych kilkunastopiętrowych bloków, przepiękna pogoda a także charytatywny charakter imprezy sprawiły, że organizatorzy mogli uznać ją za naprawdę udaną. Kolorowe stoisko promocyjne z Gogolina z pewnością też miło w tym swój mały udział.