W piątek 8 grudnia 2006 roku w Urzędzie Marszałkowskim w Opolu odbyło się spotkanie podsumowujące drugą edycję konkursu „Tradycyjny Produkt Opolszczyzny”. Do tej edycji zgłoszonych zostało 51 produktów, z których nagrodzonych zostało 10 tych, które zyskały największe uznanie.
W tym roku, także i my mieszkańcy Gogolina możemy być dumni, gdyż to właśnie u nas wypiekany jest w piekarni Pana Krzysztofa Drost wyróżniony chleb gogoliński. Naprawdę smaczny cieszący się zasłużoną renomą od lat wśród mieszkańców chleb zdobył uznanie i należny mu splendor w szerokim świecie. Oby więcej takich produktów i producentów w naszej gminie!
Warunkiem uczestnictwa w konkursie było zgłoszenie i opis wniosku zgłoszeniowego, ale równocześnie postawiono wymóg udokumentowania co najmniej 25 letniej tradycji zgłaszanego produktu, jego promocji i możliwości nabycia. Według słów organizatora, którym jest Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego, ważne jest aby zgłaszane produkty były silnie i trwale związane ze społecznościami i obszarem na którym są wytwarzane. Jak mówili organizatorzy: „…ważne by producenci na swoich wyrobach mogli zarabiać, by stanowiły one jeśli nie główne, to przynajmniej dodatkowe źródło utrzymania”.
Wśród wszystkich nadesłanych zgłoszeń największą część stanowiły zgłoszenia w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz dania gotowane i potrawy. Jak do tej pory na liście utworzonej w Ministerstwie Rolnictwa znalazło się 15 produktów tradycyjnych z naszego województwa, ale pewni jesteśmy, że z każdym rokiem będzie ich więcej, gdyż Związek Rolników Śląskich oraz Urząd Marszałkowski zidentyfikowały kolejnych 91 produktów.
Wpisanie danego produktu na listę najlepszych tradycyjnych produktów, to nie tylko laur i splendor, ale co ważne, to rzecz wysoce opłacalna dla producenta wyróżnionego produktu. Mówił o tym obecny na spotkaniu dr. Grzegorz Russak, prezes Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego. Mówiąc tak obrazowo i wprost, za litr mleka po przetworzeniu na ser można zarobić sześciokrotnie więcej, niż za ten sam litr mleka surowego… Liczby mówią same za siebie.
Laureaci obecnej, drugiej edycji konkursu na Najlepszy Tradycyjny Produkt Opolszczyzny otrzymali nagrody pieniężne w wysokości tysiąca złotych i na pewno naturalną promocję wytwarzanego towaru nie tyle w naszym województwie, ale w całej Polsce, a nawet poza jej granicami.
Tegoroczna lista nagrodzonych to:
w kategorii sery i inne produkty mleczne
1. Piotr Breitscheidel - domowy ser parzony z kminkiem
w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne
1. Szynka pieczona w cieście ze Strzelnik
w kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
1. Iwona Frasek - Stare odmiany jabłoni
2. Edward Gładysz - Kapusta kiszona „Gładyszówka”
w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze
1. Paweł Schlensag - Kołocz śląski
2. Chleb gogoliński - Krzysztof Drost
w kategorii miody
1. Piotr Szafrański - Miody popielowskie ze Stobrawskiego Parku Krajobrazowego
w kategorii gotowe dania i potrawy
1. Pieróg postny ze Starych Kolni.
w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe
1. Stanisław Smarduch, Marek Wróbel - Nalewki kresowe
w kategorii inne produkty
1. Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Walcach - Kroszonka opolska